Лозари от цялата страна излязоха на протест след като целият бранш е заплашен от изчезване

Български лозари от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на земеделието в Столицата срещу „неадекватната и непрозрачна“ според тях политика на държавата спрямо сектора им. Именно сектор „лозарство“ е сериозно недофинансиран спрямо останали подотрасли в агросферата, акцентираха недоволните производители.

„Може да разследвате всеки един бранш колко е получил. Защо ние с дълготрайните насаждения получаваме най-малко? Този въпрос задаваме и на министъра, а оправданието е, че това е от предишните правителства. Ние искаме дългосрочна политика за 25 години, в крайна сметка ние за толкова правим насажденията си“, заяви председателят на Националното сдружение на българските лозари Атанас Василев.

„Искаме нов лозарски регистър, за да покажем действително колко сме останали. От 2 милиона през 1989 година сме под 200 хиляди в момента. Искаме да сме приоритетен сектор, искаме оставката на Коев, искаме оставката на Гечев, защото той върна Коев“, заяви още Атанас Василев.

В конкретика – 120 лева на декар са получили от държавата лозарите, докато други сектори са взели в пъти повече – по 420 лева. По 80 стотинки на килограм за бяло и по 60 за червено грозде пък е изкупната цена на продукцията. Като се вземе предвид, че на декар разходите са около 1200 лева, а много от стопаните имат ипотеки и заеми, сметката излиза „на червено“.

Протестиращите изсипаха и десетки килограми развалено грозде пред входа на Министерството на земеделието и поискаха среща с министъра Явор Гечев. Такава стана факт, като Гечев слезе, за да чуе исканията на недоволните граждани.

„Исканията на сектора са справедливи, особено в тази тежка година. Средствата за различните сектори не стигат, това е абсолютно ясно. Ставките за помощ са такива, каквито служебният кабинет ги е заварил, ние не сме пипали нищо. И понеже констатирахме, че има голяма разлика между винения сектор и останалите, преразпределяме средства и се ангажирахме да дотираме още с по 30 лева на декар“, коментира Гечев.

Лозарите от Национално сдружение на българските лозари остават готови за още по-големи протести.

Видео:

Репортаж на Нова ТВ

Репортаж на бТВ

Репортаж на БНТ