„Достойно място за българския лозар в ЕС“ поискаха от бранша на протест пред сградата на Министерството на земеделието

„Достойно място за българския лозар в ЕС“ поискаха от бранша на протест пред сградата на Министерството на земеделието. На плакати с големи букви те бяха написали още „Срам“, „12 години убивате българското лозарство“, „Лозарите – единствени без помощ в Европа и България“.

Протестът е организиран от Националното сдружение на българските лозари, а недоволството е предизвикано заради липсата на адекватна политика за подпомагане на сектора.

Пред управляващите в лицето на земеделското министерство и Народното събрание те ще настояват да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

„За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗ ни бе обещана финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено“, посочват от Националното сдружение на българските лозари . От бранша припомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро на декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро на декар. „Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение“, категорични са от сдружението.

От сектора недоволстват и заради това, че не получават подпомагане за торове и препарати, както колегите им от другите агросектори. Обещаната помощ от 30 милиона лева за винени и 2,5 милиона лева за десертни лозя така и не е достигнала до тях.

Лозарите предупредиха управляващите, че са пред фалит, защото разходите им надвишават приходите с 300-400 лева на декар. Протестиращите поискаха и среща с министъра на земеделието, за да му представят проблемите си, но не бяха приети в сградата на министерството и изразиха готовност за още протести.

Източник текст: БТА