Лозари от Плевен блокираха за четвърт час пътя София – Русе

Албена Симеонова: Ние не протестираме срещу Министерството на земеделието, а срещу финансовия министър

За около 15 минути движението по главния път София – Русе при пътната детелина преди Долни Дъбник беше блокирано от протестиращи представители на лозарския бранш.

До протестните действия се стигна, след като от Националното сдружение на българските лозари беше изпратило писмо до министъра на земеделието Иван Иванов, в което са поставени множество актуални въпроси и казуси за решаване в сектор лозарство. В писмото е посочено, че  момента лозарите получават единствено по 27 лева на декар, каквато е помощта за декар пасище, при положение, че разходите за декар лозе вече са над 1000 лв., а приходите 500-600 лева. Липсата на отговор на писмото стана и причина за провеждането на протеста на лозарите в региона на Плевен, както и в още 4 града в страната.

Искането на лозарите, което заявиха по време на протеста е за 300 лева държавна подкрепа за декар лозе.

Албена Симеонова, която е био-производител и народен представител в 47-я Парламент обясни:

„Лозарството, което е традиционен за България е за съжаление най-онеправдан и не получава нужното внимание. Розопроизводството и лозарството трябва да получат особено внимание от страна на Правителството.

Ние не протестираме срещу Министерството на земеделието, защото от там получаваме разбиране. Протестираме срещу поведението на финансовия министър и срещу поведението на хората, които не разбират, какво правим ние, заедно с нашите работници.

300 лева за декар лозе е една съвсем нормална сума за подпомагане на оцеляването на българския лозар, защото не може да подпомогнеш 15 големи фирми. Трябва да се подпомогне и малкия производител. Ние сме хора, които живеем в селата и съживяваме българското село“.

Димитър Хараламбиев, който също е лозар и е част от организаторите на протеста каза:

„Подпомагането с 300 лева за декар лозе е нещо, което може да е първата стъпка. Не е казано, това да са директни пари, като може това да е обвързано подпомагане. Може да е грозде, което се предава срещу вино или грозде, което представлява регионите или се дава срещу препарати.

Ние искаме достойни условия на труд, както и на конкуренция, разбира се. България е земя, целуната от Господа за производство на вино. Вино се е произвеждало тук още по времето на траките, а ние в момента сме на колене“.

Източник: Дарик Радио