Пореден протест на лозари и блокиране на важна транспортна артерия

Те настояват за увеличение на субсидиите за декар
Пореден протест на лозари и блокиране на важна транспортна артерия – този път в Монтана.Производители на грозде от целия Северозапад застанаха на пътя – някои от тях заедно с тракторите си, и блокираха движението за около час.
Лозарите настояват за увеличение на субсидиите за декар и предупреждават, че ако няма промяна, ще продължат с пътните блокади. „Най-вероятно София – Пловдив ще я затворим, ще сложим палатките, щеизхвърлим гроздето, тракторите. Ще стоим там, докато има някакво решение на въпроса. В момента се гледа актуализацията на бюджета, искат извънредно милиард и нещо. Толкова ли не могат да отделят 30 милиона само за лозарите?“, попита Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари.
„Подготвили сме и ще го направим този гаранционен фонд, в който държавата ще има много по-голямо финансово участие и ще го предоставим точно на тази браншова организация, да може да ги подпомага в такива моменти на криза. След три месеца ще стане това“, каза от своя страна Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
Източник: bTV